Akcie
Novinky

Tohtoročný Štramák fest sa bude konať 9. júla, miesto konania bude vedľa amfiku tak ako bývajú senické jarmaky. Podrobné info o pivovaroch a programe Vás budeme postupne informovať.

Ďalšou novinkou je už spustený e-shop. Momentálne je v ponuke pivo a drevené debničky. Objednaný tovar Vám doručí kurier DPD. Postupom času budeme pridávať sortiment ako poháre s logom, tričká, mikiny, šiltovky.

Prípadné pripomienky posielajte cez kontaktny formular.

Novinky
Tohtoročný Štramák fest sa bude konať 9. júla, miesto konania bude vedľa amfiku tak ako bývajú senické jarmaky. Podrobné...

Tohtoročný Štramák fest sa bude konať 9. júla, miesto konania bude vedľa amfiku tak ako bývajú senické jarmaky. Podrobné info o pivovaroch a programe Vás budeme postupne informovať.

Ďalšou novinkou je už spustený e-shop. Momentálne je v ponuke pivo a drevené debničky. Objednaný tovar Vám doručí kurier DPD. Postupom času budeme pridávať sortiment ako poháre s logom, tričká, mikiny, šiltovky.

Prípadné pripomienky posielajte cez kontaktny formular.

Senické pivné slávnosti
Senické pivné slávnosti
30.8.2014 sa tak ako aj predchádzajúci rok na Kunovskej priehrade uskutoční pivný festivalSenické pivné slávnosti.

30.8.2014 sa tak ako aj predchádzajúci rok na Kunovskej priehrade uskutoční pivný festival
Senické pivné slávnosti.

30.8.2014 sa tak ako aj predchádzajúci rok na Kunovskej priehrade uskutoční pivný festival Senické pivné slávnosti. Na minulom ročníku sa zúčastnilo 8 výhradne slovenských minipivovarov (vrátane sekcie homebrewing).
Celý prvý ročník sa niesol v duchu podpory slovenského pivovarníctva a v tejto myšlienke budeme pokračovať aj tento ročník a tak sa na tohtoročnom festivale zúčastia opäť len pivovary zo Slovenska. Tento rok sa počet pivovarov zvýšil o 3 a bude nás teda 11 (vrátane homebrewingu). Budete mať tak možnosť ochutnať ešte väčšie množstvo kvalitného, SKUTOČNÉHO piva zo Slovenska.

POZNÁME NAJLEPŠIE SLOVENSKÉ PIVÁ ROKA 2014
POZNÁME NAJLEPŠIE SLOVENSKÉ PIVÁ ROKA 2014
Slovensko pozná svoje najlepšie pivá. Symbolické korunky si odniesli zo slávnostnej pivnej korunovácie, ktorá zavŕšila už...

Slovensko pozná svoje najlepšie pivá. Symbolické korunky si odniesli zo slávnostnej pivnej korunovácie, ktorá zavŕšila už ôsmy ročník prestížnej degustačnej súťaže Slovenská pivná korunka.

Jedinečná pivná súťaž, ktorej kvalitu súťažiacich vzoriek hodnotia profesionálni posudzovatelia a nezávislí odborníci, prilákala doteraz najvyšší počet prihlásených pivovarov. Tento ročník priniesol aj novinku - kategóriu Osobnosť slovenského pivovarníctva a sladovníctva, v ktorej vyhlasovateľ súťaže, Slovenské združenie výrobcov piva a sladu, ocenilo dovedna päť najvýznamnejších osobností pôsobiacich v tejto oblasti.

Do Slovenskej pivnej korunky sa v tomto roku prihlásil rekordný počet 17 pivovarov z celého Slovenska, ktoré sa rozhodli dať si kvalitu svojho piva posúdiť profesionálnym pivným expertom z radov sládkov a odborníkom na kvalitu. Tí hodnotili celkovo 84 vzoriek piva, z ktorých 37 pochádzalo z troch veľkých a malých samostatných pivovarov a 47 vzoriek pív pochádzalo zo 14 malých pivovarov reštauračného typu. Porotcovia sa v anonymnom teste sústredili na hodnotenie takých vlastností ako sú farba, čírosť, čiže priezračnosť, penivosť, teda najmä výška a stabilita peny, intenzita vône a chuti, celková lahodnosť, vyvážená horkosť či miera rezkosti. Pre bežných konzumentov bývajú čírosť a penivosť piva rozhodujúce. Odborníci označujú pivo pri hodnotení jeho čírosti ako číre s iskrou, číre, mierne, silne opalizujúce, prípadne až zakalené. Pod stabilitou peny sa zasa rozumie čas, ktorý uplynie medzi vytvorením peny a koncom jej samovoľnej deštrukcie.

„Slovenská pivná korunka je unikátnou degustačnou súťažou slovenských pív už od roku  2006, kedy mala len tri základné kategórie. Tak ako sa neskôr rozvíjalo naše pivovarníctvo, rozširoval sa aj počet kategórií. S pribúdajúcimi reštauračnými pivovarmi sa rozširovali kategórie, v ktorých sa hodnotili ich vzorky. Pred dvoma rokmi spôsobil zásadné zmeny na trhu  príchod miešaných nápojov typu radler, čo so sebou prinieslo taktiež zmeny v našej súťaži. Nesmierne ma teší, že naša súťaž už osem rokov prispieva k spopularizovaniu pivovarníctva a pivnej kultúry ako takej,“ uviedla Júlia Hurná, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.

V kategórii Osobnosť slovenského pivovarníctva a sladovníctva ocenilo združenie tieto osobnosti, ktoré sa významne pričinili o rozvoj tohto odvetvia nášho hospodárstva: Daniela Šmogrovičová , Michal Pramuk, Roman Šusták, Rudolf Kajan a Vojtech Giertl.

Záštitu nad podujatím opäť prevzal Ľubomír Jahnátek, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, ktorý podujatie podporil svojou osobnou účasťou. Spoluorganizátorom súťaže bol Štátny veterinárny a potravinový ústav SR, Veterinárny a potravinový ústav Bratislava.

Výsledky 8. ročníka Slovenskej pivnej korunky

Veľké a malé samostatné pivovary

V kategórii svetlých výčapných pív s obsahom extraktu v pôvodnej mladine do 10 % sa umiestnili v nasledujúcom poradí:

1. Šariš 10 %  výčapné pivo svetlé, Pivovary Topvar, a. s.

2. Steiger 10 % výčapné pivo svetl, Pivovar STEIGER a. s.

3. Topvar 10 % výčapné pivo svetlé, Pivovary Topvar, a. s.

V kategórii svetlých ležiackych pív s obsahom extraktu v pôvodnej mladine do 12 % sa umiestnili v nasledujúcom poradí:

1. Steiger 12 % pivo ležiak svetlý, Pivovar STEIGER a. s.

2. Sitňan 12 % pivo ležiak svetlý, Pivovar STEIGER a. s.

3. Topvar 12 % pivo ležiak svetlý, Pivovary Topvar, a. s.

V kategórii tmavých a polotmavých pív sa umiestnili v nasledujúcom poradí:

1. Šariš 12 % pivo ležiak tmavý, Pivovary Topvar, a. s.

2. Topvar MARÍNA pivo výčapný ležiak tmavý, Pivovary Topvar, a. s.

3. Zlatý Bažant Tmavé, Heineken Slovensko, a. s.

V kategórii miešaných alkoholických nápojov typu radler a ochutené pivá (citrusové) sa umiestnili v nasledujúcom poradí:

1. Smädný Mních Radler grep, Pivovary Topvar, a. s.

2. Bažant Radler Citrón, Heineken Slovensko, a. s.

3. Smädný Mních Radler citrón, Pivovary Topvar, a. s.

V nesúťažnej kategórii nealkoholických pív dodávaných na slovenský trh sa umiestnili v nasledujúcom poradí:

1. Zlatý Bažant Nealko, Heineken Slovensko, a. s.

2. BIRELL svetlé nealkoholické pivo, Pivovary Topvar, a. s.

3. Steiger nealko tmavé, Pivovar STEIGER, a. s.

V nesúťažnej kategórii miešaných nealkoholických nápojov typu radler a ochutených nealkoholických pív sa umiestnili v nasledujúcom poradí:

1. BIRELL Radler Pomelo & Grep, Pivovary Topvar, a. s.

2. Steiger Radler nealko citrón, Pivovar STEIGER, a. s.

3. Bažant Radler Citrón Nealko, Heineken Slovensko, a. s.

Malé reštauračné pivovary

V kategórii svetlých pív z minipivovaru spodne kvasených pív sa umiestnili v nasledujúcom poradí:

1. Brontvai svetlý Aurum, Pivovar Brontvai, Kvačany

2. Svetlý ležák 11 %, Minipivovar Štramák, Senica

3. Pivo Vŕšky 11 % svetlé Prémium, Prvý horský Pivovar Vŕšky, Terchová

V kategórii tmavých a polotmavých pív z minipivovaru spodne kvasených pív sa umiestnili v nasledujúcom poradí:

1. Tmavý ležiak 13 %, Múzejný pivovar - Múzeum obchodu, Bratislava

2. 13 % tmavé pivo Sessler, Pivovar Sessler, Trnava

3. Victoria Tmavé 13 %, Turčiansky pivovarnícky dom Victoria - Pivovar Victoria, Martin

V kategórii spodne kvasených špeciálov sa umiestnili pivá v nasledujúcom poradí:

1. Rauch 13,5 %, Pivovar Kastelán, Oravský Podzámok

2. Rožňavský porter 19 %, Pivovar Kaltenecker, Rožňava

3. Údzenáč 13 %, Minipivovar Štramák, Senica

V kategórii vrchne kvasených pív sa umiestnili v nasledujúcom poradí:

1. Weizen, Pivovar Sessler, Trnava

2. India Pale Ale 13,5%, Múzejný pivovar - Múzeum obchodu, Bratislava

3. IPA, Pivovar Sessler, Trnava

Zdroj: Slovenské pivo

Špeciálne pivovary pribúdajú aj na Slovensku. Kam ísť na dobré pivo?
Špeciálne pivovary pribúdajú aj na Slovensku. Kam ísť na dobré pivo?
Niekto zbiera známky, iný magnetky. A ďalší zase dojmy z historických miest či vystúpení slávnych hviezd. Čoraz...

Niekto zbiera známky, iný magnetky. A ďalší zase dojmy z historických miest či vystúpení slávnych hviezd. Čoraz častejšie sa však po svete potulujú turisti pátrajúci po kulinárskych špecialitách.

Slovenskí malopivovarníci opäť rozdajú ceny
Slovenskí malopivovarníci opäť rozdajú ceny
Členovia Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska a členovia Akadémie už po tretí raz zostavili nominácie v 13...

Členovia Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska a členovia Akadémie už po tretí raz zostavili nominácie v 13 kategóriách Výročnej ceny Slovenskej pivovarníckej akadémie. Víťazi neanonymnej ankety v kategóriách ako pivovary, sládkovia, pivovarské reštaurácie, puby a samozrejme aj pivá, budú známi v prvej polovici júna.

Nominovaní na Výročnú cenu Slovenskej pivovarníckej akadémie za rok 2013 sú:

KATEGÓRIA 1: Pivovarská reštaurácia roka s vlastným pivom a zaujímavou gastronómiou

Je súčasťou pivovaru, hodnotí sa prostredie, rôznorodosť ponuky, atmosféra, obsluha, pivná kultúra, úroveň gastronómie pri používaní kvalitných surovín, ako aj celkové kombinácie piva s jedlom.

1.  Golem, Košice

2.  Sessler, Trnava

3.  Meštiansky pivovar, Bratislava

4.  Patrónsky pivovar, Bratislava

KATEGÓRIA 2: Pivne tematická reštaurácia roka

Hodnotí sa vysoká kvalita piva v kombinácii s vysokou úrovňou gastronómie, prostredie, atmosféra a obsluha.

1.  Victoria, Martin

2.  Camelot , Košice 

3.  Golem, Košice

4.  Zámocký pivovar, Bratislava

KATEGÓRIA 3: Tradičný hostinec roka / Pivný výčap, bar a pub

Hodnotí sa prioritne atmosféra hostinca, prostredie, obsluha, kvalita a taktiež ponúkaná rôznorodosť piva.

1.  Richtár Jakub, Bratislava

2.  Red Nose Pub, Košice

3.  Sklep Pub , Senica

4.  Na 7. schode, Žilina

KATEGÓRIA 4: Pivotéka roka / Podniková predajňa pivovaru

1.  Urpiner - podniková predajňa, Banská Bystrica

2.  Brew Dog SK, Nitra

3.  Drink shop, Trenčín

4.  Pivotéka Na 7. schode, Žilina

KATEGÓRIA 5: Objav roka

Pivovar, alebo malý remeselný pivovar, brewpub, produkt

1.   Pivovar Kastelán, Oravský Podzámok

2.   Pivovar Stupavar, Stupava

3.   Pivotéka Na 7. schode, Žilina

4.   Štramák, Senica

KATEGÓRIA 6: Pivo roka

Z pivovaru, alebo aj malého remeselného pivovaru v SR bez obmedzenia veľkosti produkcie pivovaru

1.  IPA Atlantis 14, Kaltenecker Rožňava

2.  RIS WBM, Buntavar Svit 

3.  Chopper IPA, Kaltenecker Rožňava

4.  Urpiner 16, exkluzívny ležiak

KATEGÓRIA 7: Pivný čin roka

Udalosť, produkt, publikácia, pivný web, pivný festival

1. Biela vrana , Košice

2. Záhorácky pivný festival 2013, Prievaly   

3. Staromestský beer fest, Bratislava

4. Celosvetové stretnutie zberateľov pivných suvenírov 2013, Martin

KATEGÓRIA 8: Sládok roka / vedúci výroby piva 

Z pivovaru alebo aj malého remeselného pivovaru v SR bez obmedzenia veľkosti produkcie pivovaru

1. Ján Tribulík, Richtár Jakub, Bratislava

2. Marián Bednár, Kaltenecker Rožňava

3. Jozef Buňa, Buntavar, Svit

4. Ľuboš Kružic, Stupavar, Stupava        

KATEGÓRIA 9: Majster výčapu

Muž alebo žena, hodnotí sa odborná znalosť o pive, ako aj praktická zručnosť v čapovaní piva a schopnosť komunikovať so zákazníkom.

1. Erika Szekerešová, Richtár Jakub,  Bratislava

2. Peter Škripko, Camelot , Košice 

3. Martin Havrila, Golem, Košice

4. Marko Dudáš, Sklep pub , Senica

KATEGÓRIA 10: Osobnosť roka z pivovaru

Z pivovaru alebo aj malého remeselného pivovaru v SR bez obmedzenia veľkosti produkcie pivovaru.

1. Ing. Ladislav Kovács

2. Ing. Ľubomír Vančo 

3. Ing. Beáta Murková

4. Milan Bilík

KATEGÓRIA 11: Osobnosť roka v homebrewingu

Hodnotí sa mimoriadne úsilie pri vývoji, výskume a dosiahnutí kvality vyrábaného piva v domácich podmienkach.

1. Peter Bognár

2. Martin Fek

3. Maroš Hajduk

4. Peter Hudák

KATEGÓRIA 12: Pivovar roka

Pivovar alebo aj malý remeselný pivovar v SR bez obmedzenia veľkosti produkcie pivovaru.

1. Pivovar Kaltenecker, Rožňava

2. Pivovar Sessler, Trnava  

3. Banskobystrický pivovar Urpiner , Banská Bystrica

4. Pivovar Stupavar, Stupava

KATEGÓRIA 13: Dlhodobý prínos slovenskému pivovarníctvu

Významná slovenská osobnosť z pivovarníckeho prostredia spojená s výrobou a predajom piva. Prípadne osobnosť inak spojená s pivom, napríklad z prostredia výroby a predaja pivovarských surovín, z výskumu a vývoja pivovarských surovín, prípadne z prostredia spojeného s pedagogickou činnosťou v oblasti pivovarníctva a sladovníctva. Taktiež sa môže jednať o osobnosť spojenú s publikačnou činnosťou, s históriou pivovarníctva, propagáciou pivnej kultúry a pivnej rôznorodosti v SR, alebo aj v zahraničí. Táto cena sa môže vyhlásiť prípadne aj In Memoriam.

1. Ing. Ladislav Kovács. Je priekopníkom vo výrobe pivných špeciálov na Slovensku, je degustátorom na prestížnych medzinárodných pivných súťažiach, publikuje články s pivnou tematikou do odborných časopisov. Je zakladajúcim členom a podpredsedom Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska. V Rožňave organizuje medzinárodnú súťaž v homebrewingu s názvom Slovak Homebrewing Star.

2. Ing. Ľubomír Vančo. Je zakladajúcim členom a predsedom Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska. Hlavný iniciátor pre vznik hnutia Pivobrana – ochrany nezávislého slovenského piva. Dlhodobo háji voči štátnym úradom záujmy malých pivovarov a presadzuje ešte výraznejšie diferencovanie spotrebných daní pre malé pivovary.

3. Ing. Karol Tomášek. Významná osobnosť československého pivovarníctva - absolvent ChTF SVŠT Bratislava v odbore Kvasná chémia a technológia(1956). Pracoval v Bratislavskom meštianskom pivovare až do jeho likvidácie (1967). Potom bol vedúcim podnikového laboratória Západoslovenských pivovarov. Bol spoluzakladateľom a vedúcim Výskumno-vývojovej základne pri GRT slovenských pivovarov a sladovní (1973 – 1990). Má za sebou bohatú výskumnú, publikačnú a externú pedagogickú činnosť na CHTF, pôsobil aj ako pivovarský expert v zahraničí (Angola). Okrem kvalitných odborných znalostí má vynikajúci prehľad v histórii pivovarníctva. V súčasnosti je na dôchodku, stále sa však živo zaujíma o dianie v pivovarníctve, ktorému zasvätil celú svoju profesionálnu kariéru.

4. Peter Bognár.  Významný propagátor pivnej rôznorodosti na Slovensku, publikuje množstvo článkov o pive v slovenských aj medzinárodných médiách. V Košiciach organizuje medzinárodnú súťaž v homebrewingu s názvom Biela vrana. 

Zdroj: Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska

O Slovenské pivné korunky sa uchádza až 84 pív
O Slovenské pivné korunky sa uchádza až 84 pív
Už čoskoro sa verejnosť dozvie, ako hodnotia kvalitu na rozmanitom pivnom trhu experti z radov pivných sládkov a ďalších odborníkov....

Už čoskoro sa verejnosť dozvie, ako hodnotia kvalitu na rozmanitom pivnom trhu experti z radov pivných sládkov a ďalších odborníkov. Tí totiž dva dni ochutnávali dovedna až 84 vzoriek piva počas súťažnej degustácie Slovenskej pivnej korunky.

Už po ôsmykrát sa môžu veľké, malé aj samostatné reštauračné pivovary uchádzať o zlatú, striebornú alebo bronzovú korunku. O tom, kto sa stane víťazom, sa rozhodovalo počas uplynulých dvoch dní v priestoroch Štátnej veterinárnej a potravinovej správy a Veterinárneho a potravinového ústavu v Bratislave. Odborní posudzovatelia hodnotili nielen vonkajšie znaky piva ako farba, čírosť a kompaktnosť peny, ale ich pozornosť sa sústredila aj na intenzitu vône a chuti, vyváženú horkosť a mieru rezkosti zlatistého moku.

Slovenské pivovarníctvo zásobí každoročne pivný trh objemom viac ako 4 milióny hektolitrov piva. Dôkazom, že Slováci majú pivo radi je i ročná spotreba piva na Slovensku na jedného obyvateľa - 76 litrov. Rozmanitosť ponuky sa neustále rozvíja a tomu sa prispôsobujú aj jednotlivé kategórie degustačnej súťaže. Pre veľké a malé samostatné pivovary sú to kategórie: svetlé pivá do 10 %, svetlé pivá do 12 %, tmavé a polotmavé pivá, miešané alkoholické nápoje typu radler a ochutené pivá (citrusové). Samostatné reštauračné pivovary súťažia v kategóriách: svetlé pivo spodne kvasené, tmavé a polotmavé spodne kvasené, spodne kvasené špeciály a vrchne kvasené pivá. Nesúťažné kategórie sú pre tento rok dve: nealkoholické pivá dodávané na slovenský trh, a tiež miešané nealkoholické nápoje radler a ochutené nealkoholické pivá.

Výsledky súťaže Slovenská pivná korunka, ktorá sa koná pod záštitou ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomíra Jahnátka, sa verejnosť dozvie 9. júna v Bratislave. Po slávnostnom udelení ocenení budú môcť návštevníci ochutnať výber z tých najlepších slovenských pív.

Zdroj: Slovenské združenie výrobcov piva a sladu

Štramák varí pivo s láskou, konzumentov pribúda
Štramák varí pivo s láskou, konzumentov pribúda
Varíme dekokčným aj infúznym spôsobom. Záleží od druhu vareného piva.  

Varíme dekokčným aj infúznym spôsobom. Záleží od druhu vareného piva.

 

Za dobrým svetlým či tmavým ležiakom, dokonca nemeckým a americkým druhom piva, nemusíte chodiť ďaleko. Stačí navštíviť minipivovar Štramák v Senici. Aj z náhodne okoloidúcich tu skvelá a originálna chuť piva urobila stálych zákazníkov.

SENICA. Senický rodinný podnik na Robotníckej ulici vznikol v roku 1992. Pri jeho budovaní a vedení sa navzájom dopĺňajú a pomáhajú si otec a syn – Miroslav a David Riškovci.

Pivo spočiatku varili len doma, pre vlastnú potrebu, známych a kamarátov. Postupom času získalo na popularite, množstvo obľúbeného zlatistého moku už nepostačovalo pre všetkých. Pred tromi mesiacmi začali pivo variť vo veľkom.

Od homebrewingu rovno k oceneniam
Minipivovar Štramák rozhodne nie je neznámym pojmom. O skvelej kvalite jeho produktov svedčí aj skutočnosť, že v priebehu krátkeho času ich ocenili aj fajnšmekri z radov odborníkov. Svedčí o tom 3. miesto v súťaži Slovenská pivná korunka za jedenásťstupňový svetlý ležiak, ako aj 2. miesto za svetlú dvanástku v rovnakej súťaži.

Ocenenú jedenástku počas nášho rozhovoru popíja sládek David Riška so závideniahodnou gurmánskou chuťou. „Toto pivo je husté, horké, voňavé po chmele, jemne zakalené. Tuhá pena drží po celú dobu ako šľahačka,“ priblíži.

Okrem tohto piva a spomínanej svetlej dvanástky v pivovare varia aj ďalšie ležiaky, teda pivá vyrábané spodným kvasením - polotmavú dvanástku a tmavý špeciál, trinásť a pol stupňové pivo.

Pivo nemeckého aj amerického typu
Vrchným kvasením vyrábajú u Štramáka ďalšie lahôdky, ktoré potešia chuťové poháriky nejedného pivára – štrnásťstupňové pivo nemeckého typu Weizen a šestnásťstupňové pivo American India Pale Ale, ktoré sa vyznačuje originálnou výraznou horkou chuťou. Chmeľ naň je dovážaný priamo z Ameriky, rovnako tak ako na výrobu Weizen-u používajú nemecký chmeľ.

David Riška prezradí aj ďalšie veci z technológie výroby – pivo sa varí 8 až 9 hodín podľa vlastnej receptúry, ktorá je samozrejme tajomstvom. Následne je schladené na potrebnú teplotu, pridajú sa špeciálne vyšľachtené pivovarské kvasnice. Takto pivo kvasí približne 8 dní v otvorených kvasných kadiach, potom je stáčané do ležiackych tankov kde pivo zreje, sýti sa oxidom uhličitým a čerí sa.

Pivo od Štramáka je živé, nepasterizované, nefiltrované. Skúsený sládek pripomenie aj ďalšie skvelé vlastnosti nápoja: „Pivo podporuje dobré trávenie, prečistí obličky a rovnako je dokázané, že po chmeli sa dobre spí.“

K dobrému pivu patrí dobré jedlo
V minipivovare Štramák vedia, že k dobrému pivu patrí aj niečo chutné pod zub. Počas víkendov tu usporadúvajú grilovačky, vôňa pečených bravčových kolien či rebier sa tiahne široko – ďaleko. Nechýba tradičná cigánska pečienka a klobásy, aby bolo dobrým pivom čo spláchnuť. Atmosféru dotvára živá kapela či hra na heligónke. David Riška prezradí, že súčasťou podniku je aj vínna pivnica, ktorá slúži na rôzne spoločenské podujatia a oslavy.

7. septembra minipivovar Štramák organizuje podujatie Štramák Fest (Senické pivné slávnosti), ktoré sa bude konať na parkovisku Kunovskej priehrady. Návštevníci budú mať možnosť ochutnať nielen domáce senické pivo, ale so svojimi produktmi sa na pivný festival prídu pochváliť aj ďalší výrobcovia tradičného zlatistého moku.

Štramák je varený s láskou
A prečo je v minipivovare Štramák stále plno? David Riška je presvedčený, že výroba piva je pocitová záležitosť a výrobca prenáša do nápoja svoju náladu. „Pivo preto varíme s láskou,“ podotkne. Po návšteve u Štramáka o tom nepochybujeme ani my. Lúčime sa s pivovarským pozdravom Daj Boh šťastia!

zdroj: Štramák varí pivo s láskou, konzumentov pribúda

Najprv Komanč, potom Štramák
Najprv Komanč, potom Štramák
Rodinný minipivovar Štramák vznikol v Senici v apríli tohto roku. ...

Rodinný minipivovar Štramák vznikol v Senici v apríli tohto roku. ...

Sládka Davida Rišku inšpiroval jeho otec Miroslav, ktorý už 20 rokov prevádzkuje vlastnú „hospúdku" U Albína. Pivo mali radi, no na tradičnom europive im veľa vecí prekážalo. Keď pred tromi rokmi mladý David ochutnal poctivé pivo z minipivovaru, ohromila ho jeho horkosť a hustota, ako aj rozmanitosť pivných štýlov. Toto ho aj s otcom primälo k tomu, aby si ho skúsili uvariť doma.

Prvé bolo ako blato

„Prvú várku si pamätám velice dobre," smeje sa mladý sládek. „Pivo bolo kalné ako blato, nedokvasené, zrejme malo ešte dlhšie zrieť. Ale poctivo sme si ho vypili." Recepty hľadali na internete, upravovali ich podľa svojej chuti a dnešná receptúra Štramáka je už ich vlastná, ktorá sa tým pôvodným podobá len málo. Podobne aj suroviny hľadali cez internet, niečo kupovali z jedného zdroja, ďalšie im odporučili z iného. Dnes už majú svojich pravidelných spoľahlivých dodávateľov.

Od Komanča k Štramákovi

Štramák funguje síce len pár mesiacov, no vidno, že miestnym pivo zachutilo. Ako vraví David Riška: „Niekedy ho nestíham ani fľaškovať. Keďže dávam pivo do klasických sklených fliaš, stane sa, že po trojhodinovom fľaškovaní je o chvíľu po fľašiach. Jednoducho mi ich zákazníci hneď vykúpia." Pôvodne sa pivo volalo „Komanč", no pivovarníkovi sa ten názov moc nepozdával. „Pripomínal mi komunistov, tak som ho premenoval na „Štramáka". U nás sa tak hovorí pekným chlapom, čo my bezpochyby sme," vysvetľuje s nadhľadom. Zaujímavý je aj názov samotnej krčmy „U Albína". Prečo vybrali práve takýto názov? „Albíni označujú niečo výnimočné. Sú to ľudia alebo zvieratá, ktoré sú niečím iné, odlišné. A práve tak isto sa chceme aj my líšiť od bežných krčiem," prezrádza pivovarník. Denne sa „U Albína" premelie aj niekoľko sto ľudí, ktorí si vychutnajú dobré pivko.

Čoskoro bude aj František

V súčasnosti Štramák ponúka sedem druhov piva. Na dračku idú svetlá 11-ka a polotmavá 12-ka. Ľuďom však chutí aj pšeničný weizen, ktorý má svoju stabilnú klientelu hlavne teraz v lete, alebo americká IPA polotmavý špeciál. „Ľudia nie sú konzervatívni, radi koštujú nové pivá," hovorí sládek. V budúcnosti by ešte chceli uvariť aj stout a nejaký zimný špeciál. David Riška sa nedávno stal otcom syna Frederika. „Chcel som mu dať meno František, ale manželka nesúhlasila. Tak si teda uvarím aspoň pivo František, bude to svetlá 13-ka," prezrádza D. Riška. V pivovare majú zatiaľ tri tanky. Keď je dobrý mesiac, pivo sa vypije aj do dvoch týždňov. Popri varení piva si mladý otecko nájde čas aj na svoj druhý koníček, na heligónku. „Som zatiaľ začiatočník, ale keď budem poctivo trénovať, budem hrávať po večeroch aj v našej krčme," prezrádza.

Dve ceny na prvý šup

David Riška je pivár - klasik. „Najviac mi chutí svetlá 12-ka. Keď si sadnem v piatok večer s kamarátmi, takých sedem - osem ich dokážem spucovať," priznáva so smiechom. Štramáka zatiaľ dostanete iba v Senici, prípadne ak niekto v okolí prejaví záujem, pivo mu bez problémov dodajú. „Mali sme už pivo aj v Bratislave, ešte v ten večer sa vypilo," hovorí pivovarník s hrdosťou v hlase. Hoci je pivovar ešte bábätkom, stihol sa už pekne umiestniť v súťaži o Slovenskú pivnú korunku 2013. V kategórii malých reštauračných pivovarov získal Štramák striebro i bronz. „Bolo to šťastie, lebo prihlášku som podal oneskorene. S dvomi prihlásenými pivami sme chytili hneď dve ceny," teší sa David Riška.

Jesenný festival

Mladý sládek sa do víru pivovarníctva pustil naplno. Časom by chcel začať zbierať rôzne pivné fľašky, ochutnávať netradičné pivá a fľašky vystavovať v krčme. Na začiatok septembra (7.9.) pripravuje svoj prvý pivný festival Štramák Fest. „Chcel som, aby bol len o malých slovenských pivovaroch. Prihlásilo sa ich osem, čo nie je málo," povedal. V rámci jednodňového festivalu je pre návštevníkov pripravený hudobný program aj zaujímavé pivné súťaže.

foto: Ravando Mexa

zdroj: http://pivobrana.blog.sme.sk/c/335822/Najprv-Komanc-potom-Stramak.html